JUKO tiedottaa: Neuvottelutulos torjuntavoitto julkiselle sektorille

29.2.2016

Neuvottelutulos torjuntavoitto julkiselle sektorille

Yhteiskuntasopimusneuvotteluissa syntynyt neuvottelutulos on torjuntavoitto julkisen sektorin työntekijöille. – Neuvottelujen lähtökohtana olivat julkisen sektorin työntekijöihin kohdistuvat laajat palvelussuhteen ehtojen leikkaukset, joilla parannettaisiin yksityisen sektorin kilpailukykyä. Kuvaavaa oli esitys työajan pidentämisestä lyhentämällä julkisen sektorin pitkiä vuosilomia kahdeksalla päivällä. Nyt selvitään sillä, että lomaraha pienenee noin kolmanneksella määräaikaisesti, eikä lomiin kajota.

–       Lomarahaleikkauksella rahoitetaan yksityisen sektorin työnantajamaksun alennusta. Se kirpaisee, mutta voidaan osana muutoin kohtuullisemmaksi muuttunutta kokonaisuutta hyväksyä, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Luukkaisen mielestä julkisen sektorin työntekijöitä vastaan tultiin myös siinä, ettei sairauspäivien karenssi sisälly ratkaisuun. Sairauspäivien palkanmenetys kun olisi koetellut erityisesti naisvaltaista julkista sektoria.

Vuotuinen työaika pitenee 24 tuntia

Neuvottelutulos pitää sisällään 24 tunnin vuotuisen työajan pidennyksen. – Sen sijoittamisesta työvuoteen neuvotellaan sopimusalakohtaisesti. Tulemme olemaan aloitteellisia työnantajan suuntaan siinä, kuinka tämä kullakin alalla mahdollisimman järkevästi toteutetaan, Luukkainen lupaa. 

Neuvotteluratkaisu pidentää nykyisten työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisten virka- ja työehtosopimusten voimassaoloa vuodella tammikuun loppuun 2018. Sopimus ei sisällä palkantarkistuksia, mikä koskee koko työmarkkinakenttää. Positiivista olisivat parannukset työntekijän muutosturvaan.

–       Paikallisen sopimisen osalta myönteistä on, että pääsemme siitä itse neuvottelemaan. Toinen merkittävä asia on, että tässä ei sovita palkankorotusten määrittämistavasta. Se ei siis sisällä sen enempää vientivetoista Ruotsin kuin Suomen malliakaan, vaan työntekijäjärjestöt pääsevät keskenään samalta viivalta neuvottelemaan palkoista ja työehdoista sekä tulevasta palkankorotusmallista,  Luukkainen muistuttaa.

 

Neuvottelujärjestö JUKO neuvottelee yli 200 000 koulutetun työntekijän palvelussuhteen ehdoista kunnan, valtion, seurakuntien ja yliopiston sopimusaloilla. Kaikkiaan JUKO on osapuolena sopimuksissa, jotka koskevat noin 650 000 suomalaista palkansaajaa.

Toimittaja:

JUKO:n puheenjohtaja Olli Luukkainen