Ylemmät Toimihenkilöt YTN: Botnialla vastuu Kaskisten tulevaisuudesta

5.11.2008

YTN vaatii Kaskisten sellutehtaansa lopettamista pohtivaa Botniaa tarkastelemaan perinpohjaisesti eri vaihtoehtoja. YTN:n kanta on, että Kaskisten sellutehtaan sulkemista on pyrittävä välttämään viimeiseen saakka.


Botnia ilmoitti tänään käynnistävänsä ensi viikolla sellutehdasta koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Vaihtoehtona on kuitenkin vielä myös tuotannon väliaikainen seisauttaminen.


? Mikäli henkilöstö kuitenkin joutuu irtisanomisuhan alle, Botnian on tarjottava uuden työn löytämiseen mittavat tukitoimet, YTN:n metsäteollisuusalan vastaava asiamies Saku Laapio sanoo.


Jos Botnia päätyy Kaskisten sellutehtaan lakkauttamiseen, se liittyy uutena yrityksenä kokonaisia tehtaita lakkauttaneiden metsäteollisuusyritysten joukkoon UPM-Kymmenen ja Stora Enson rinnalle. UPM-Kymmene on juuri aloittanut uudet yhteistoimintaneuvottelut erilaisten tukitoimintojensa saneeraamiseksi. Ne koskevat kymmeniä ylempiä toimihenkilöitä. Stora Enso puolestaan ilmoitti tänään järjestävänsä uudelleen taloushallintoaan.


Tehtaitaan lakkauttaneet Stora Enso ja UPM-Kymmene ovat luoneet työllistämistä edistävät tukiohjelmat ja panostaneet miljoonia euroja irtisanottavien ihmisten auttamiseen. 


? Vähintään samaa vastuullisuutta odotamme nyt Botnialta, Laapio sanoo.


Hän muistuttaa myös, että työllistämistä edistävien tukitoimien merkitys korostuu entisestään yleisen taloudellisen tilanteen heiketessä.


? Myös valtiovallan on seurattava tilannetta ja suunnattava rakennetukea alueelle työpaikkakadon iskiessä, Laapio jatkaa.


YTN on huolissaan jatkuvien leikkausuutisten vaikutuksesta metsäteollisuusalan houkuttelevuuteen nuorten osaajien silmissä.


? Ala kaipaa nyt kipeästi uusia innovaatioita ja tuotteita luovia osaajia. Jatkuvan saneerauspaukutuksen vastapainoksi alalle tarvitaan myös houkuttelevia signaaleja.


Lisätietoja:

YTN:n metsäteollisuusalan vastaava asiamies Saku Laapio, puh. 0400 497 282.