YTN: YTN:n puheenjohtaja Sture Fjäder: Sopimusneuvottelut siirtymässä syksyyn

2.6.2009

Lehdistötiedote 2.6.2009

YTN:n puheenjohtaja Sture Fjäder:
Sopimusneuvottelut siirtymässä syksyyn

Kevään aikana käydyt sopimusalaneuvottelut eivät ole toistaiseksi johtaneet sopimuksiin. Tällä hetkellä näyttää, että kaikilla auki olevilla aloilla neuvottelut siirtyvät syksyyn. Vain rahoitusalalla yritetään vielä päästä sopimukseen ennen juhannusta. Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n puheenjohtaja Sture Fjäder ihmettelee työnantajien haluttomuutta tarttua neuvottelujärjestöjen kevään aikana tarjoamiin vakauttaviin sopimusratkaisuihin. "Sopimusneuvottelujen siirtyminen syksyyn luo vain lisää epävakautta Suomen talouteen ja markkinoille, joten työnantajapuolen käyttäytyminen on todella kummallista", Fjäder totesi puhuessaan Tampereen Insinöörit ry:n tilaisuudessa tiistaina.

Yksityisen sektorin neuvottelujärjestöjen keväällä esittämä vakauttava ratkaisu vientiteollisuuteen olisi taannut paremman työllisyyskehityksen ja vienyt Suomen nopeampaan nousuun. "On täysin käsittämätöntä, että teollisuuden päättäjät eivät tarttuneet tähän historiallisesti katsoen maltilliseen kokonaisratkaisuun. Tuntuu jo siltä, että teollisuus hakee selkkausta palkansaajien kanssa", Fjäder kummastelee. Hänen mukaansa työnantajapuolen toimien järeyttä jatkossa on vaikea ennustaa. "Niin voimallisia toimia kuin pari vuotta sitten metsäteollisuudessa nähty kahden kuukauden työsulku emme nyt missään nimessä kaipaa."

Nollaratkaisuun palkansaajaliike ja akavalaiset ryhmät eivät suostu, vaan ostovoiman on myös seuraavalla sopimuskaudella oltava turvattu. Suomella ei ole varaa joutua deflaation tielle, vaan kotimaista ostovoimaa on ylläpidettävä työllisyyden nimissä. Mikäli kaikki neuvottelut siirtyvät syys-lokakuulle, silloin on niin paljon sopimuksia auki, että palkansaajayhteistyöllä on Fjäderin mukaan hyvä joukkovoima. "Kyllä silloin saadaan jo aikaiseksi kova vastus EK:lle ja sen jäsenliitoille", Fjäder ilmoittaa.

Rahoitusalasta sopimuskierroksen avaaja

Työehtosopimusneuvotteluja käydään vielä rahoitusalalla, josta odotetaan nyt myös päänavaajaa tällä sopimuskierroksella. "Rahoitusalalla ei pitäisi missään nimessä joutua odottamaan teknologiateollisuuden palkkaratkaisua", Fjäder toteaa ja ilmoittaa YTN:n olevan valmis solmimaan rahoitusalalle kaksivuotisen sopimuksen ennen juhannusta. EK:n mukaan tulevissa sopimuksissa tulisi näkyä kunkin alan tuottavuus ja palkanmaksukyky."Suomalaiset pankit ovat vallitsevasta tilanteesta huolimatta hyvässä kunnossa ja näin ollen sopimuksen tekoon pitäisi olla kaikki valmius."

Toinen kysymys, johon YTN hakee selkeää ratkaisua, on ylempien toimihenkilöiden luottamusmieskysymys. "Tällä hetkellä esimerkiksi Nordea-pankissa on vain yksi akavalainen luottamusmies edustamassa 1 300 jäsentä, mikä on todella huolestuttavaa", Fjäder sanoo. "Vastuu ja ratkaisun avaimet ovat nyt Finanssialan keskusliitolla."

Lisätietoja: Sture Fjäder, puh. 0400 609 717

Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. YTN:ään kuuluu 21 akavalaista liittoa. Jäseninä YTN:llä on lähes 135 000 esimiestä ja asiantuntijaa, jotka työskentelevät erikoistietoja ja -taitoja vaativissa asiantuntijatehtävissä tai kuuluvat yrityksen keskijohtoon. YTN:n tärkein tehtävä on ylempien toimihenkilöiden edunvalvonta.